Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın yürütücülüğünde, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje ile Ay ve Mars’ta kurulacak insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretim gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Projede, EÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul’un katkılarıyla, “Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması” adlı çalışma hazırlandı. Bu proje, TÜBİTAK’ın “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Proje, insanlı uzay kolonilerinde sürdürülebilir bir şekilde bitkisel üretim yapabilmeyi amaçlıyor. Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, uzayda, özellikle Ay ve Mars’taki toprak benzeri regolitlerin, besin elementlerinden fakir olduğunu belirterek, bu regolitlerde bitki yetiştirmek için özel öncül bitkilerin kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. Uzilday, projede bu bitkilerin moleküler mekanizmalarının aydınlatılacağını ve regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisinin besin eksikliği koşullarında hangi sinyal mekanizmalarının devreye girdiğinin araştırılacağını vurguladı. Bu kapsamda, regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin artırılması için önemli veriler elde edilmesi planlanmaktadır.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi tebrik ederek, Doç. Dr. Uzilday’ın daha önce Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından uzayda gerçekleştirilen bir projesine de atıfta bulundu. Bu önemli proje, Türkiye’nin uzay araştırmalarındaki katkılarına bir yenisini ekliyor ve gelecekteki uzay kolonilerinde sürdürülebilir tarım için umut verici bir adım olabilir.