Mayıs 2025’te Gökyüzünde Neler Olacak? Dolunay ve Gök Taşı Yağmuru Heyecanı

Mayıs 2025'te Gökyüzünde Neler Olacak? Dolunay ve Gök Taşı Yağmuru Heyecanı

Gökyüzü tutkunları için Mayıs 2025, büyüleyici bir astronomi şölenine sahne olacak. Ay evreleri, meteor yağmurları ve gezegen kavuşumları gibi birbirinden özel olaylar, gökyüzüne merakla bakanlara unutulmaz anlar yaşatacak.

Mayıs 2025’te Hangi Gök Olayları Yaşanacak?

Bilim ve Teknik dergisi yazarı Dr. Tuba Sarıgül’ün aktardığı bilgilere göre, geçtiğimiz şubat ayında çıplak gözle görülebilen tüm gezegenler gün batımından sonra gökyüzünde gözlemlenmişti. Ancak zaman içinde Merkür, Venüs ve Satürn, konum değiştirerek şafak vakti doğu ufkunda görünmeye başladı. Mars ve Jüpiter ise gün batımından sonra batı ufkunda parlamaya devam ediyor.

Ayrıca, Eta Aquarid Gök Taşı Yağmuru da Mayıs ayında zirve yapacak. 5 Mayıs gecesi gökyüzü, kayan yıldızlarla adeta büyülenecek.

Jüpiter Gökyüzünde Ne Zaman Görülebilecek?

Mayıs ayında Jüpiter, Güneş battıktan sonra Boğa Takımyıldızı’nda parlıyor olacak. Ancak haziran ayına yaklaşırken kavuşum konumuna geçecek ve ufkun üzerindeki yüksekliği her geçen gün azalacak. Ay sonunda ise gözlemlenmesi oldukça zorlaşacak.

28 Mayıs akşamı, gün batımından sonra batı-kuzeybatı ufkunda, hilal şeklindeki Ay ile Jüpiter‘i birbirine yakın şekilde görmek mümkün olacak.

Mars’ta Nasıl Bir Değişim Bekleniyor?

Mars, Mayıs ayı başlarında gün batımından kısa bir süre sonra doğacak ve gece yarısından iki saat sonra batı-kuzeybatı ufkundan batacak. Ay ilerledikçe Mars’ın batış saati erkene çekilecek ve parlaklığı da azalmaya başlayacak. Başta Yengeç Takımyıldızı‘nda bulunan Mars, ay sonunda Aslan Takımyıldızı‘na geçiş yapacak.

4 Mayıs gecesi, batı-kuzeybatı yönünde, ilk dördün evresindeki Ay ile Mars‘ı yakın bir şekilde izleyebilirsiniz.

Venüs Şafak Vakti Işıldayacak

Mayıs ayında Venüs, Güneş’ten yaklaşık bir buçuk saat önce doğu ufkunda belirecek. İlerleyen günlerde daha erken doğmaya başlayan Venüs’ün parlaklığı hafifçe azalacak. Bununla birlikte, Venüs’ün parlak görünen yüzey alanı artacak. Ay sonuna doğru Venüs, Ay’ın yarım evresi gibi, yaklaşık %50 oranında aydınlık bir görünüme sahip olacak.

24 Mayıs sabahı, Venüs ve Yeni Ay evresine yaklaşan Ay’ı birlikte gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.

Merkür’ün Zorlu Gözlemi

Merkür, Mayıs ayı başında Güneş’ten yaklaşık 50 dakika önce doğacak. Ay boyunca parlaklığı artsa da ufuktan çok fazla yükselmeyeceği için gözlemlenmesi oldukça zor olacak. Ayrıca 30 Mayıs’ta üst kavuşum konumuna geçerek Güneş’in arkasında yer alacak. Bu dönemde Merkür, birkaç hafta boyunca gözlemlenemeyecek.

Mayıs 2025 Ay Evreleri

Mayıs ayında Ay’ın evreleri şu şekilde olacak:

  • 4 Mayıs: İlk Dördün
  • 12 Mayıs: Dolunay
  • 20 Mayıs: Son Dördün
  • 27 Mayıs: Yeni Ay

Bununla birlikte, 11 Mayıs’ta Yeröte konumunda, yani Dünya’ya en uzak mesafede (406.244 km) bulunacak. 26 Mayıs’ta ise Yerberi konumuna geçerek Dünya’ya en yakın mesafeye (359.102 km) ulaşacak.

Eta Aquarid Gök Taşı Yağmuru Ne Zaman Zirve Yapacak?

19 Nisan ile 28 Mayıs tarihleri arasında aktif olan Eta Aquarid Gök Taşı Yağmuru, özellikle 5-6 Mayıs gecesi en yüksek etkinliğe ulaşacak. Güney yarımkürede en yoğun gözlemlenen meteor yağmurlarından biri olan bu olay, kuzey yarımkürede de amatör gökyüzü gözlemcilerine görsel bir şölen sunacak. Bu süreçte saatte ortalama 50 meteor gözlemlenebilecek.

En yüksek etkinlikte, saçılma noktası gece yarısından iki buçuk saat sonra doğu yönünde ufkun üzerine yükselecek. Ay’ın gün doğumundan hemen önce doğması, gök taşı yağmuru gözlemini fazla etkilemeyecek.

Bu büyüleyici olayın kaynağı ise ünlü 1P/Halley Kuyruklu Yıldızı. 1705 yılında Edmund Halley tarafından keşfedilen bu kuyruklu yıldız, yaklaşık 76 yılda bir Güneş çevresinde tam bir tur atıyor. Son olarak 1986 yılında Dünya’ya en yakın konumundan geçmişti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir